Koppano Szandra 2023-11-29

A megfelelő locsolórendszer kiválasztása a kert gondozása során kiemelten fontos a növények egészsége és a virágzó kert létrehozásának szempontjából. A kertben használatos locsolótömlők széles választéka érhető el a piacokon, az üzletekben, a webshopokban, de még a barkácsáruházakban is. Most nézzük meg, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha vásárolni megyünk.

A tömlő anyaga

A legelterjedtebb anyagok közé tartozik a PVC, a gumiból készült tömlők, valamint a különféle polimer anyagok. A PVC anyagú locsolótömlők általában olcsóbbak és könnyebbek, de sokkal hajlamosabbak arra, hogy megtörjenek és elrepedjenek. Ezeket hideg időjárási körülmények között nem is igazán ajánlatos használni. A gumiból készültek sokkal ellenállóbbak, rugalmasabbak és tartósabbak, de a súlyuk nehezebb és természetesen ezt az áruk is tükrözi. A polimer anyagok, mint például a szintetikus gumi vagy a termoplasztikus elastomer (TPE) nagyon jó kompromisszumot kínálnak a tartósság és a kezelhetőség terén.

Hosszúság

A kert méretétől és kialakításától kell függ az, hogy milyen hosszúságú tömlőt vásároljunk. A lényeg, hogy olyan hosszúság mellett tegyük le a voksunkat, amelynek segítségével a teljes kertet kezelni tudjuk. Nagyobb kertek esetében érdemes toldással megoldani ezt a problémát, hiszen úgy több tömlőt is össze tudunk csatlakoztatni. A nagyon hosszú tömlők esetében a nehezen kezelhetőség sokaknak fog gondot okozni, így a megfelelő egyensúlyt meg kell találni.  A Profibarkács webáruház szerint erre is érdemes figyelned kerti locsolótömlő vásárlásnál.

Átmérő

Többféle átmérőjű locsolótömlőket is értékesítenek az üzletek. A cső átmérője fogja befolyásolni a vízellátást, így, ha kisebb átmérőjű csövet vásárolunk, akkor az kevesebb vizet fog szállítani, mint nagyobb átmérőjű társai. A nagyobb átmérőjű csövek emellett sokkal nehézkesebbek és kevésbé rugalmasak. Átmérő választásakor érdemes figyelembe venni, hogy mekkora a kerti rendszerben lévő víznyomás.

Csatlakoztatás

A tömlővégek és csatlakozók széles tárházát fogjuk megtalálni a kínálatban. Ezek nagyon fontosak a tömlők összekötéséhez és hatalmas szerep jut nekik a vízellátás hatékonyságában is. Mindig szorosnak és szivárgás mentesnek kell lennie a csatlakoztatásoknak, hogy ne pazaroljuk feleslegesen a vizet és elegendő legyen a nyomás a csövekben. Mindig könnyen kezelhető típust válasszunk, amelyek általában drágábbak, viszont sokkal kevesebb lesz az idegeskedés is vele.

Flexibilitás

A könnyedén meghajlítható és rugalmas tömlők sokkal könnyebben kezelhetők és kisebb az esélye annak, hogy összegubancolódjanak vagy elhajoljanak. A kényelmes használat szempontjából ez egy fontos döntés lesz.

Víznyomás

Ha magas víznyomást kell kezelnie a tömlőnek, akkor az ehhez kifejlesztett tömlők közül érdemes választani. Így tökéletes lesz a teljesítmény és hosszabb az élettartama is.

Technológiai fejlesztések

Évről évre egyre több típust kínálnak a gyártók, hiszen a technológia fejlődése ezen a téren sem áll meg. Beépített antibakteriális védelem, UV-védelem is elérhető, amelyek megakadályozzák a tömlő elszíneződését, illetve a baktériumok elszaporodását.