Koppano Szandra 2023-12-28

Annak érdekében, hogy a tavasztól őszig tartó időszakban végig gyönyörűen zöldelljen a gyep és a növények a kertben mindenképp gondoskodni kell a kellő vízellátottságról. Ennek legegyszerűbb módja az öntözőrendszer kiépítése és alkalmazása. Ahogy beköszönt a rossz idő, gondoskodnunk kell a téliesítésről, hogy az öntözőrendszert még hosszú éveken keresztül tudjuk használni és az éjszakai fagy ne okozzon kellemetlen meglepetést.

Mikor érdemes sort keríteni a téliesítésre?

Erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni, ugyanis az elmúlt évek tapasztalatai alapján az időjárás meglehetősen kiszámíthatatlan. Általában március áprilistól kezdve egészen szeptemberig használhatjuk az öntözőrendszert. Olykor viszont októberben is verőfényes napsütés jellemző, így még használhatjuk az öntözőrendszert. A hatékony öntözés egyik kritériuma az időben történő téliesítés, valamint a minőségi alkatrészek megléte. A kerti tömlő vastagsága és rugalmassága is befolyásolhatja ezt.

Módszerek az öntözőrendszer téliesítésére

Hazánkban a földfelszín alatt 80 centiméterrel található a talaj fagyhatára, mely azt jelenti, hogy legyen bármennyire hideg, a felszíntől lefelé haladva 80 centiméteren túl a föld sosem fagy át. Felette viszont igen, így gondoskodnunk kell a téli hidegekre való felkészítésről. Ebbe az öntözőrendszer is beletartozik, mivel általában a földfelszín alatt harminc centiméterre található. Ez kétféle módon valósítható meg, még pedig kompresszor segítségével víztelenítéssel vagy automata víztelenítő szelep, vagyis drén szelep alkalmazásával.

A kompresszoros kifúvással történő téliesítés

Ezzel a módszerrel 100 százalékos biztonsággal tudjuk felkészíteni az öntözőrendszert a fagyok beálltára. Bármely más esetben fennáll a veszélye, hogy valamennyi víz marad a rendszerben, mely megfagyva komoly károkat okozhat. A kompresszoros téli felkészítés lépései a következők:

  1. El kell zárnunk a főcsapot.
  2. Áramtalanítanunk kell a szivattyút.
  3. Ezt követően űrítőcsapon keresztül kell leengednünk a magától kifolyó vizet.
  4. Ha ezzel megvagyunk, akkor csatlakoztassuk a tömlőszettel az űrítő csapra a kompresszort.
  5. Ha minden kész, akkor öntöző körönként, zónánként nyomjuk ki a teljes vízmennyiséget a szórófejeken keresztül.

Téli felkészítés a drén szeleppel rendelkező öntözőrendszerek esetében

A víztelenítő rendszer az öntözőrendszer legmélyebb pontjára kerül. Ha a terep lejtős, akkor ügyelni kell rá, hogy a két szelep között a magasság nem lehet több két méternél. A drén szelep meglétekor a téliesítés lépései a következők:

  1. Először is el kell zárnunk a főszelepnél a vízcsapot. Ha a rendszer csatlakoztatva van a kerti csaphoz, akkor azt szintén el kell zárni.
  2. Ezután nyissuk ki a vízleeresztő szelepeket.
  3. Minden egyes csapot ki kell nyitnunk a rendszerben, hogy megszűnjön a nyomás.
  4. Várjuk meg, míg az összes víz távozik a rendszerből.
  5. Ezt követően vegyük ki a rendszer legmélyebb pontján található szelepet, majd helyezzük télire egy fagymentes helyre.

Ahogy már fentebb is említettük, 100 százalékos megoldást a kompresszoros kifúvás jelent a fagykárok ellen, így sajnos a drén szelep alkalmazása során sem kizárt, hogy a csőhálózatban marad valamennyi vízmennyiség.