Koppano Szandra 2024-05-16

A napelemrendszerek telepítésével nemcsak pénztárcánknak tehettünk/tehetünk jót, hanem a környezetünknek is. A napelemek kiépítése lassan státusz szimbólummá is vált; az ingatlanok értékét jelentősen növelő tényezőként, modern, környezettudatos megoldásként tekintenek erre a valóban hasznos beruházásra.

Alapvetően azonban elmondható, hogy a napelemrendszerek kiépítését elsősorban az éves szaldó elszámolás tette vonzóvá. Most pedig a havi szaldó elszámolás, vagy hogyan is van ez?

A szaldó elszámolás alapvetően azt jelenti, hogy a napelemmel megtermelt energiamennyiség és amit elfogyasztottunk energiában, az kiegyenlíti egymást, vagyis egyszerűen lenullázhatjuk a villanyszámlánkat.

Ez a mi méréskelt égövünkön azt jelenti, hogy a téli, nyári napsütéses időszakok, illetve napsütés mentes időszakok kiegyenlítik egymást, és így a villanyszámlát is.

 

A hungarikumnak számító szaldó elszámolási mód azonban az eurós szabályozások miatt erősen megingott. Elvárás ugyanis hazánk irányában az átállás, mely a kereskedelmi alapú napenergia elszámolást sürgeti. Ezzel a bruttó rendszerű elszámolással elvész a kiegyenlítés lehetősége, ám nagyjából még így is kétharmados lefedettség várható – ezúttal a szolgáltató javára.

 

Az egymást gyorsan követő törvényi szabályozások végeredményeként végül az a döntés született, hogy 2024 január elsejétől a napelemet már korábban telepítőknek a telepítés időpontjától számított 10 éven keresztül havi szaldó elszámolása lesz – az éves szaldó elszámolással szemben. Azoknak a felhasználóknak, akik pedig újonnan telepítettek napelemrendszert – a bruttó elszámolás lesz érvényben.

 

Bár ezzel a módozattal az új felhasználóknak a semminél mindenképpen többet kell fizetniük, mégis elmondható, hogy még így is megéri a napelemrendszer, hisz még mindig barátibb, kedvezőbb és főképp környezetbarátabb, mint a villanyszámla.