Koppano Szandra 2023-08-11
Tetőfedés cserepeslemezzel

A hagyományos cserepet mindenki kedveli és előnyben részesíti a modernebb megoldásokkal szemben. Azonban gyakran amiatt ragaszkodnak még sokan a klasszikus megoldásokhoz, mert idegenkednek az olyan modern tetőfedő anyagokból, mint amilyen a cserepeslemez is. Miért éri meg ezt a fedőanyagot választani és kiknek ajánlott?

 

A cserepeslemez előnyei

A cserepeslemez edzett, rozsdamentes horganyzott acéllemezből készül, amely rendkívüli módon ellenáll az időjárás viszontagságainak. A hagyományos agyagcseréppel ellentétben ez az anyag nem fog eltörni például egy nagy vihar, vagy jégeső esetén. Nem kell az elemeit törés vagy repedés miatt cserélni. A tévhitekkel ellentétben ráadásul a lemezes cserép nem fogja jobban felmelegíteni a tetőteret, mint a hagyományos megoldások. Sőt, az agyaggal ellentétben hamarabb kihűl és még a villám sem fog belecsapni. Utóbbi tévhit szintén igen elterjedt, hiszen sokan gondolják azt, hogy a fém lemezek miatt a tető jobban vonzza majd a villámokat. Természetesen ez szintén nem igaz. A cserepeslemeznek viszont ennél jóval kézzelfoghatóbb előnyei is léteznek. Azon kívül hogy jóval tartósabb, mint a hagyományos megoldások sokkal könnyebb tetőszerkezetet is ad. Ezért egyszerűbben és biztonságosabban használható például könnyűszerkezetes nyaralók fedésére is. Ha pedig további információra volna szükségünk, mindezekre is bővebben kitérnek a Pascal weboldalán.

 

Változatosabb kivitel minden stílushoz

A cserepeslemez a dizájnban is sokkal több ad, mint gondolnánk. Mivel tartós festéssel színezhető, ezért nem létezik az a szín vagy árnyalat, amivel ne lehetne színezni a lemezeket. Ezért garantáltan olyan színű tetőnk lehet általa, amit csak el tudunk képzelni. Ezen kívül látványra teljesen hozza a hagyományos cserepek kinézetét. Ha a megfelelő színezéssel látják el, akkor szinte nem is vehető észre a különbség. Emiatt klasszikus és rusztikus házak fedésére is tökéletes választás lesz. A cserepeslemez ugyanakkor a modern, minimalista házakhoz is tökéletes. Például egy szürke vagy fekete változat kiválóan tudja hangsúlyozni a ház modernségét. A tetők fedése is jóval egyszerűbb művelet, hiszen itt lemezek raknak egymásra, ami sokkal gyorsabban felhelyezhető, mint a megszokott cserepes megoldás. Ezért akár sokkal több nappal is megrövidülhet még a legbonyolultabb tetőfedési művelet is. A cserepeslemez pedig még sok évtized múlva sem fog valószínűleg cserére szorulni, ezért hosszú távon nem csak egy nagyon tartós, mutatós, de kifejezetten költséghatékony megoldást választhatunk a cserepeslemez használata által.

 

Kiknek ajánlott cserepeslemezt választani?

Azoknak mindenképp, akik nem riadnak meg az új technológiától, és kifejezetten könnyű és hosszú élettartamú tetőt szeretnének. A cserepeslemez garantáltan rendkívül hosszú ideig újszerűen fog hatni az épületeken, ellenben a hagyományos cseréppel, ami az időjárás miatt megkopik, megfakulhat, és a cserepek is sérülhetnek. A cserepeslemez olyan erős bevonatot kap, hogy még sok éves intenzív időjárási viszonyok között is úgy fog festeni, mint ha csak frissen rakták volna fel.