Koppano Szandra 2023-08-25
Szürkehályog műtét

A látásromlás gyakran már tizenévesen elindul, s innentől fogva a dioptriás szemüveg viselése jelenti a megoldást a mindennapokban. A kontaktlencse használata egyszerűen elsajátítható, így ha a szemüveg kényelmetlennek bizonyul, vagy egyszerűen a munkakörből, szabadidős elfoglaltságból adódóan kényelmesebb a szemüvegnél, akkor szinte láthatatlan módon történhet a korrekció. Vannak azonban olyan esetek, amikor kizárólag a műtét hozhat megoldást. A szürkehályog többeket érint hazánkban, mint azt elsőre gondolnánk, a várólisták pedig sokakat a magánellátás irányába indítanak.

 

Alig 10 perces a műtét!

 

A kiszámíthatóság, az emberközpontú hozzáállás és a teljeskörű tájékoztatás szemműtét előtt kiemelt jelentőséggel bír.   Ezért is fordultak már sokan Budapesten Dr. Szabó Antal szürkehályog specialistához. A beavatkozás alig 10 perc alatt elvégezhető, és a megfelelő műlencsével a látás visszanyerhető. De mikor van egyáltalán szükség szürkehályog műtétre? Milyen jelekre érdemes odafigyelni akkor, ha mihamarabbi diagnózist és műtétet szeretnénk magunk mögött tudni?

Csökkenő színérzékelés

 

A szürkehályog egyik biztos jele, hogy a színek érzékelése kevésbé látható. A világ szinte elszürkül egy idő után, s ekkor már nincs hová halogatni a műtétet. A betegség egyébként nem egyik napról a másikra alakul ki, egyfajta folyamatról van tehát szó esetében. Az érintettek arról is beszámolnak, hogy gyenge fényviszonyok mellett kevésbé képesek jól tájékozódni, ilyenkor még inkább kiütközik a látásromlás. Fontos, hogy a szürkehályog műtéttel nem célszerű megvárni, amíg már tarthatatlan a helyzet.

 

Fájdalmas a műtét?

 

A kérdést szinte mindenki felteszi a kezelőorvosnak. Ha a látásról van szó, akkor a félelmek fokozottak, hiszen génjeinkben van, hogy szemünket minden külső hatástól védeni próbáljuk. A modern orvostechnikai eljárásnak köszönhetően azonban nincs mitől tartani. Az elszürkült lencsét egy ultrahangos eljárással egy apró bemetszésen keresztül távolítja el a szakember, majd helyére műlencse került. Az egyéni adottságokhoz megtervezett lencse képes átvenni a korábbi szerepét. A 2 mm-es bemetszés varratok nélkül gyógyul. Érdemes tudni, hogy a műtét teljesen fájdalommentes, mindössze némi szemkörüli nyomás és az erős fény élhető meg kellemetlenségként.