Koppano Szandra 2023-10-31
A megfelelő kalapácsos mulcsozó kiválasztása nem könnyű, nem csak az ár a fontos. Adott szárzúzáshoz, töréshez megfelelő gépet válasszunk.

A legkülönbözőbb kalapácsos mulcsozó gépekkel találkozhatunk a szántóföldi és kertészeti növénytermesztés, a szőlő- és gyümölcs ültetvények, de akár az erdőgazdálkodás munkálatai során is, hiszen ma már széles körben használják ezeket.

 

A kalapácsos mulcsozóknál függesztett, félig függesztett és vontatott kivitelű gépekkel egyaránt találkozhatunk, ez egyben meghatározza a munkaszélességet is. A 3 m alatti munkaszélességű kalapácsos mulcsozók jellemzően függesztett kivitelben készülnek, míg a nagyobb (3-8 m) munkaszélességűeknél már a félig felfüggesztett és vontatott kivitelek a gyakoribbak. Nem véletlen népszerű darab az UML 170 kalapácsos mulcsozó a Novara szerint.

 

Sok feladat van az elvadult, parlagon hagyott földterületekkel, ráadásul ezek karbantartását ma már törvény is előírja. A legelőknél a kaszálás a bevett eljárás, itt aztán általában a begyűjtés és a hasznosítás is külön munkafolyamat lesz. Vannak azonban olyan helyek, ahol nem ez a jó megoldás, viszont mégis törekedni kell a terület rendezésére, a talaj megfelelő ápolására. Ekkor kerülnek előtérbe a kalapácsos mulcsozók.

 

Szántóföldeken, nagyobb területeknél a szárzúzás és mulcsozás lehet a megfelelő megoldás. A kalapácsos mulcsozó megbirkózik az ilyen jellegű feladatokkal, a több kalapáccsal ellátott berendezést egy traktor vontatja és különböző növényi kultúrák esetében eltérő beállításokkal, de remekül használható megoldáshoz juthatunk.

Kalapácsos mulcsozó választás szempontjai

 

A legfontosabb az adott felhasználási hely figyelembevétele a mulcsozó kiválasztása kapcsán. Más gépet kell választanunk ha szántóföldi, és mást ha erdészeti környezetben van szükség mulcsozó kalapácsok használatára. Hiszen alapvetően más a növényzet és a talaj minősége, így fontos lehet a magasság állíthatóságára is odafigyelnünk. Ismét felmerül a munkaszélesség kérdése, ezt is meghatározzák a munkavégzés körülményei.

 

Szántóföldön legtöbbször szalma, kukorica és akár napraforgószár zúzására is jól alkalmazható a kalapácsos mulcsozó, de biztosan más munkaszélesség kell a gyümölcsültetvényekben a sorközök mulcsozására.

 

Vannak olyan helyzetek, amikor a vízszintes tengelyű mulcsozókat érdemes használni, ilyen lehet például a bozótosok irtása, gondozása. Nagyon fontos a növényzetnek, a szárak átmérőjének megfelelő berendezés választása, különösen erdészeti használat során érdemes a megfelelő működési megoldásra figyelnünk.

 

Fontos a kalapácsok minősége, felfüggesztése, és nem utolsó sorban a cserélhetősége. Előre kell gondolnunk az alkatrészellátás, szerviz megoldások hátterére, valamint arra is, hogy a gyártó milyen garanciafeltételeket biztosít. Figyelnünk kell a különböző biztonsági megoldások meglétére is, hiszen a felcsapódó, beakadó kövek, tárgyak okozhatnak komolyabb károsodást a berendezésben, rosszabb esetben sérülés is történhet.

 

Döntenünk kell, hogy szárzúzó gépet vagy kalapácsos mulcsozót használunk, hiszen a feladat eltérő, az elvárt eredmény is más lehet. A szárzúzó gépek többnyire egy forgórészes, vízszintes tengelyű kivitelben készülnek, míg a mulcsozó gépeknél egy vagy több forgórészes, függőleges tengelyű kivitel a gyakoribb. Persze nagyobb részben a munkaszélesség és a teljesítmény függvénye a választott technikai megoldás