Koppano Szandra 2020-02-29
négyévszakos gumik

Van aki ódzkodik tőle, van akinek pedig tökéletesen megfelel a vezetési stílusához egy négyévszakos gumi (forrás: gumidirekt.hu). Azok a sofőrök, akik gyorsabban hajtanak, vagy az átlagosnál sokkal többet hajtanak nem érdemes a 4 évszakos abroncsot beszereznie. Minden egyéb esetben megfelelő megoldást nyújthat. Sokan persze sokkal lassabban közlekednek és évente nem utaznak 10 000 kilométernél többet. Nekik tökéletes megoldás lehet ez az abroncs. A több évszakos abroncsot azoknak is ajánlják, akik téli időszakban az igazán havas és jeges utakon egyáltalán nem közlekednek. Az éghajlatváltozásnak köszönhetően egyre enyhébbek a telek és hatalmas havazásra lassan már egyáltalán nem kell számítani. Talán ez is alátámasztja azt, hogy egyre többen döntenek a 4 évszakos abroncsok megvásárlása mellett.

 

A téli abroncsok sokkal erősebb bordázattal rendelkeznek és anyaguk is teljesen eltérő a nyári abroncsokétól. Lágyabbak és magasabb a szilikát tartalmuk. Ezekkel az abroncsokkal száraz utakon is sokkal jobb tapadás érhető el a téli időszakban. Nyáron azonban a téli abroncs nem túl jól irányítható és sokkal gyorsabban is kopik. A Bridgestone által végzett kutatás szerint egyre több azon lakosoknak a száma, akik olyan éghajlattípusú területen élnek, ahol megfelelő lehet a 4 évszakos abroncs. Ilyen ország Németország, Nagy-Britannia vagy akár Franciaország. Lassan Magyarország is ide sorolható. Ebben az évben például még nem érkezett meg az igazi tél. A 4 évszakos abroncsok használata kevésbé bonyolult, mint a téli és a nyári abroncsé, hiszen nem szükséges a gumicsere csak abban az esetben, ha a profilmélység ezt elkerülhetetlenné teszi.

 

A különféle statisztikák szerint évről évre többen választják a négyévszakos abroncsokat. Az abroncsgyártók is évről évre rukkolnak elő új abroncsokkal, így igyekezve kiszolgálni a megnövekedett igényeket. Magyarországon a növekedés látványos és ezt már a gumiszervizek is megérzik. A 4 évszakos abroncsok természetesen drágábbak, mint például egy nyári vagy egy téli abroncsok, de ha figyelembe vesszük a kiesett időt az abroncscseréknél és az időt, amit erre eltöltünk, akkor bizony megéri a 4 évszakos abroncs megvásárlása.