Koppano Szandra 2020-02-21

A 2020-as év is új kihívásokat rejt, amik megnehezítik azt, hogy a nemzetközi szállítmányozás kedvező áron legyen megrendelhető a hazai cégeknek. A technológiai fejlesztesek viszont lehetőséget kínálnak arra, hogy ezek a nehézségek áthidalhatók legyenek. Az ellátási lánc digitalizációját átfogó szoftverek segítségevel jól láthatók, mik lesznek ezek a logisztikai kihívások 2020-ban. Az egyik a fenntartható és hatékony közlekedés. Noha a logisztikai szektor önmagában nem fogja elérni a globálisan kitűzött célokat, fontos, hogy az iparág vezető szerepet játsszon a fenntarthatóság elérésének terén.

Ez egy olyan téma, amely feltehetően soha nem fog lekerülni a napirendről, ezért a környezetbarát nemzetközi szállítmányozás kedvező áron tartásához 2020-ban az üzleti terveken kívül, alkalmazni kell a mesterséges itelligenciát is, annak érdekében, hogy ne csak előre lépjen, hanem aktívan részt vegyen a megoldások megtalálásában is a logisztikai szektor. Mit jelent ez konkrétan? A célkitűzés az összes logisztikai kibocsátás megszüntetése az évszázad közepéig. Erre az egyik részleges megoldás az alternatív meghajtások és üzemanyagok kifejlesztése. A fenntarthatósági célunak nem csupán egy ideának, vagy egy remélt jövőképnek kell lennie, hanem egy konkrét nyilatkozatnak. A jövőben olyan szállítási megoldásokat kell előnyben részesítenünk, amelyek hozzájárulnak környezetvédelmi céljaink eléréséhez kompromisszumok nélkül. A digitalizáció és az átláthatóság párhuzamos és összekapcsolt fejlesztése. A logisztikai ágazatban még mindig késik az átláthatóság teljes megvalósulása. A digitalizálás azonban javíthatja ezt a szállítmányozási cégeken belül, ami viszont hozzájárulhat a fenntarthatóság javításához is. Például a rakománykapacitások fokozott átláthatóságával elkerülhető az üres, vagy kevésbé hatékony fuvarok keletkezését.
Hogyan használható még a digitalizáció a nemzetközi szállítmányozásban? Egy új projekt próbal erre hatékony megoldást találni, amely olyan technológiákat tesztel és valósít meg, mint például az automatikus térfogatmérés, intelligens udvarkezelés és részben autonóm transzfer járművek. Mindezek a fejlesztések egyértelmű megközelítésen alapulnak: szeretnék megkönnyíteni és hatékonyabbá tenni az ügyfelek és az alkalmazottak munkáját. A technológiának támogatnia kell alkalmazottak mindennapi munkáját, nem helyettesítenie, ezt mindenképp szem előtt kell tartani. Itt jutunk el az e-kereskedelem és online kereskedelem területéhez, ami elválaszthatatlan a nemzetközi szállítmányozástól. Az online kereskedelem nagyban megváltoztatja a globális kereskedelmet, az ügyfelek viselkedését is beleértve. Mindez visszavezet az átláthatósághoz, ugyanis a logisztikának lépést kell tartania a fejlesztésekkel, hogy megfeleljen az ügyfelek elvárásainak. Az online áruszállítási eszköz segítségével lehetségessé válik az árufuvarozási piac fejlesztése. Ez integrált, összekapcsolt ellátási lánc-megoldások létrehozását takarja, amik arra szolgálnak, hogy kezeljék az esetleges problémákat az ellátási láncban és azonosítsák az optimalizálási lehetőségeket.