Koppano Szandra 2020-08-05

Talán te is egyike vagy azoknak az embereknek, akik még nem lottóztak soha életükben, de azért kíváncsiak, hogy mások miért lottóznak és hogy egyáltalán hogyan kell lottózni. Ha magadra ismertél és tényleg kíváncsi vagy, akkor mindenképpen olvass tovább, hogy megtudhasd neked való-e ez az érdekes és izgalmas játék, vagy inkább valami mással próbálkoznál.


A lottózás története

Nos, akkor vágjunk is bele és kezdjük a lottózás történetével. A lottózás története Génuából indul, amely egy városállam volt. Génuában minden évben megújult a nagytanács, mégpedig oly módon, hogy az új tagokat kisorsolták. Az emberek évről-évre izgatottan várták az újabb sorsolásokat és elkezdtek fogadásokat kötni azzal kapcsolatban, hogy vajon ki lesz az újabb öt tag. Aki legalább kettőt eltalált az ötből, az már nyerhetett is valamilyen díjat. Ezek a fogadások idővel annyira népszerűvé váltak, hogy az emberek létrehoztak saját fogadási irodát, majd irodahálózatot is, melyen keresztül egyszerűbbé és rendszerezettebbé váltak a fogadások. Idővel Benedetto Gentile javasolta, hogy a játékot szervezzék meg oly módon, hogy az bevételt szerezzen az államnak. Ekkor kezdtek el komolyabban foglalkozni a lottózás és a nyerés „hogyan” -jával, ami azt eredményezte, hogy a szelvények ára már mindenképpen hasznot jelentett, illetve lehetett csak kettő, három és négy tippet is tenni az eredeti öt helyett. Emellett az is plusz nyereményt hozhatott, hogyha a számokat pontosan abban a sorrendben húzták ki, amelyben megtippelte valaki. Idővel már nem csak szenátorokra, hanem menyecskékre is lehetett fogadni, így a sorsolások egyre gyakoribbak és elterjedtebbek lettek.

Magyarországon 1751-ben jelent meg a cseh és az osztrák örökös tartományokban a lottózás, melyet a császári pátens vezetett be. A játékot azért vezették be, hogy az állam pénzügyi egyensúlyát helyreállítsák, de azért is, hogy az osztrákok és a csehek kiélhessék magukat a játékon keresztül. 1763-ban Magyarország területén is lehetett már lottózni. A játékot eleinte kis lutrinak nevezték és évente történtek a sorsolások. Mivel azonban a lottót nem a magyarok szervezték és a bevétel nagyja sem őket illette, így az emberek nem voltak annyira lelkesek. A kiegyezés után változott meg az emberek hozzáállása, mert akkor a bevétel már az ország vagyonát gyarapította. A mai modern lottó 1957-ben jött létre, ami alapján öt számot lehet választani és nyerhetünk már kettő nyertes számmal is akár.

A lottózás történetét áttekintve láthatjuk, hogy ellentétben azzal, amit sokat gondolnak, a lottózást átlagemberek találták ki a saját szórakoztatásukra és a mai napig is azért játszunk, mert izgalmas érzés elhinni pár számról, hogy megváltoztathatja az életünket és várni a sorsolást minden héten.

Miért lottózunk annyian?

Azt már tudjuk, hogy honnan ered a lottózás, ki találta ki és hogyan jutott el Magyarországra. Azonban még mindig felmerülhet a kérdés, hogy minek is játszanak annyian. A válasz talán nem is annyira bonyolult és érthetetlen, mint gondolnánk. A legtöbbünk elégedetlen az életével, de legalábbis egy két részével biztosan. Ez persze nem egy túl pozitív gondolat, ugyanakkor ahhoz, hogy változtassunk és jobbá tegyük az életünket az is előre vihet minket, ha nem elégszünk meg kevesebbel. Sokunkat ez motivál a legerősebben. Ameddig nehezen és sok idő befektetésével is változtathatunk az életünkön ott van bennünk az az érzés, hogy olyan jó lenne, ha egy csettintésre megváltozhatna minden. Ha belegondolunk a hirtelen pénzszerzésnek szerencse által nincs túl sok módja, hiszen nem valószínű, hogy egyszer csak valaki kopogtat az ajtón és átad nekünk egy nagy bőröndnyi pénzt, viszont ott vannak a szerencsejátékok. Ameddig rengeteg szerencsejáték azt igényli, hogy egy nagyobb összeggel vágjunk bele a játékba (melyet megsokszorozhatunk, de el is veszíthetünk), addig egy lottószelvény ára nagyjából annyiba kerül, mint egy kávé. Ennek ellenére a nyereményünk sokkal nagyobb is lehet, mint más típusú szerencsejátékoknál.

Természetesen a nyerési esélyeink változók és általában nem túl nagyok, de a befektetett idő és pénz mellett még mindig nagyon megéri játszani. De nem csak azért éri meg játszani, mert így van esélyünk egyszer csak hirtelen milliomossá válni. A játék önmagában, nyeremények nélkül is nagyon élvezetes és izgalmas lehet. Főleg akkor, ha nem egyedül játszunk, hanem barátokkal vagy a családdal. Izgalmas program lehet megálmodni a számokat, majd élőben nézni a sorsolást. Pont olyan, mint a tombola játék, amelyet gyerekként és felnőttként is nagyon tudunk élvezni, csak sokkal nagyobb nyereményekért folyik a játék.

Ha megjött a kedved a játékhoz, ahhoz akár most otthonról, a munkahelyedről vagy akárhonnan kipróbálhatod a szerencsédet. Látogass el a lottopark.com weboldalra és nézd meg a lottószámokat, olvass utána a leghíresebb lottójátékoknak és játszd meg a számaidat. Az oldalon rengeteg információt találhatsz a különböző lottó játékokról, azon belül, hogy hány számot kell kiválasztanod, mikor lesz a sorsolás, mekkora az esélyed a győzelemre és hogy mekkora a nyeremény. Izgalmas játékot és sok szerencsét kívánunk a játékhoz!