Koppano Szandra 2022-05-03

Vízkezelő berendezés vásárlásán gondolkozik? Szeretné tudni milyen vízkezelő berendezések léteznek? Olvassa el cikkünket, melyben bemutatjuk a három leginkább alkalmazott készüléket!

 Automata vízkezelő berendezés

Az automata vízkezelő berendezés gyakorlatilag több eszköz összefoglaló neve. Automata vízkezelő berendezés lehet egy vízszűrő, vízlágyító, sótalanító vagy nitrátmentesítő készülék is. Vízkezelő berendezések az alábbi területeken alkalmazhatóak hálózativíz, kútvíz, ipari vízkezelés.

A hazai hálózati vizek annak ellenére, hogy megfelelően szűrtnek, bakteriálisan, vegyileg tisztítottnak számítanak rendkívüli módon kemények, így a keménység által okozott vízkőlerakódás energia veszteséget és a drága eszközök, berendezések károsodását okozzák. A szolgáltatók számára az egyik megoldás a klóros fertőtlenítés lehet. Azonban a klór jelenléte sok ember számára nagyon zavaró, így a vízkezelő berendezések jelenthetik a legkedvezőbb megoldást erre a problémára.

Jellemzően az ipari vizek, legyen szó RO berendezések tápvizéről, fűtés vagy hűtőköri, zárt vagy nyitott rendszerek vizeiről vízkezelés nélkül lerakodásokat, korróziót okozva rendkívüli kárt okoznak a kazánokban, hőcserélőkben és a csőrendszerben is.

A kutakból kinyert vizek a magas oldott sótartalom miatt csak ritkán használhatóak ivóvíz vagy ipari technológiák vízforrásaként. A hazai kutak javarészt vas és mangános összetételűek, így vízkezelő berendezés alkalmazása nélkül csak locsolásra használhatóak.

 

Vastalanító vízkezelő berendezés

A vastalanító vízkezelő berendezés a vas ionok eltávolítására alkalmasak oldott vízben. A vas vegyületekről tudni kell, hogy már egészen kis összetételben is igazán kellemetlen problémákat okozhatnak, illetve nagy mértékben gyorsítják a korróziót, illetve a bakteriálisan terjedő fertőzések rizikóját is megnövelik. A mai forgalomban lévő vastalanító vízkezelő berendezésekben magas minőségű gyantás tölteteket építenek be.

 

Arzénmentesítő vízkezelő berendezés

Magyarország kútvizeiben az arzén a leggyakrabban előforduló elem a vas és mangán mellett. Az arzén azért veszélyes, mert színtelen és szagtalan, ami azt jelenti, hogy vízből csak laboratóriumi vizsgálat során mutatható ki. Ha a vízvizsgálat során kiderül, hogy a kútvíz az egészségügyi határtértéknél (mely jelenleg 10 µg) magasabb értéket mutat, akkor mindenképpen indokolt a kútvíz tisztítása.

Az arzénmentesítésnél számos műszaki paraméterre oda kell figyelni, így az alkalmazandó vízkezelő berendezés kiválasztásához mindenképpen ajánlott egy megbízható szakemberhez fordulni. Az arzénmentesítési technológia kiválasztásánál azonkívül, hogy maga az arzén mennyiségre