Koppano Szandra 2023-03-22

A migrén egy rendkívül kellemetlen fejfájás, mely akár az egész életünket is megkeserítheti. Gyakran kísérik egyéb tünetek, mint például a hányinger, látászavarok, illetve hang- vagy fényérzékenység. Sokan gyógyszerekkel kezelik a migrént, de van, akinek ez sem segít. A jó hír azonban az, hogy számos módszer létezik a migrén kezelésére gyógyszer nélkül is – ilyen például a migrén piercing. Ezzel a módszerrel a migrén kezelése gyógyszer nélkül is lehetséges.

Mik lehetnek a migrén kiváltó okai?

Az első és legfontosabb lépés a migrén kezelésében az, hogy felismerjük a saját testünk jelzéseit. A migrén kiváltó okai eltérőek lehetnek, de a leggyakoribbak közé tartozik egyebek mellett például az alváshiány, a stressz, a kávé és az alkohol fogyasztása, a túlzott sóbevitel, a menstruációs ciklus vagy az időjárás változása. Ha észrevesszük, hogy bizonyos tényezők miatt jelentkezik a migrénünk, akkor kerüljük ezeket az okokat, vagy legalábbis csökkentsük azok hatását. Érdemes migrénnaplót vezetni, így könnyebben követhetjük a fájdalom előfordulásának okait és időpontjait, rendszerességét.

Hogyan kezelhetjük a migrént gyógyszerek nélkül?

A migrén kezelésének egy másik módja a relaxáció és a hétköznapi stressz tudatos csökkentése. A stressz sokkal gyakrabban okozhat krónikus fejfájást, mint azt gondolnánk! Elengedhetetlen, hogy megtanuljuk csökkenteni a stresszt és az érzelmi feszültséget, így segíthetünk talán a legkönnyebben magunkon. A jóga, a meditáció, a különböző légzéstechnikák, az aromaterápia és a masszázs mind-mind olyan módszerek, amelyek segíthetnek a feszültség oldásában.

A migrén kezelése során nagyon fontos a megfelelő táplálkozás és hidratáció is. A víz és a rostban, vitaminban gazdag, egészséges ételek rendszeres és következetes fogyasztása segíthet a testnek abban, hogy megbirkózzon a migrénnel. A magas cukor- és zsírtartalmú ételek, a tartósítószerek és az édesítőszerek kerülése szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy búcsút vegyünk a migréntől.

Egy másik hatékony módszer a migrén kezelésére a borogatás. Míg a hideg borogatás csökkenti a gyulladást és a fájdalmat, addig a meleg segíthet oldani a feszültséget és a görcsöket. A hideg vagy meleg borogatást érdemes a nyakra vagy a homlokra helyezni – ilyenkor párologtassunk bátran levendulaolajat, kortyoljunk citromfűből készült, ízesítetlen teát.

Alternatív és hatásos: a migrén piercing

A migrén piercing egy alternatív módszer a migrén kezelésére, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és ez nem véletlen. A rövid és fájdalommentes beavatkozás során egy apró piercinget helyeznek a fül egyik külső redőjébe, oda, ahol egy akupunktúrás pont található. Ezek az akupunktúrás pontok az idegrendszert stimulálják, amely segíthet enyhíteni a migrén tüneteit.

Ha krónikus fejfájással küzdünk, mindenképpen forduljunk orvoshoz konzultáció és alapos vizsgálat céljából, hogy kizárhassunk minden súlyos problémát, mint például az agyi tumor, vagy más súlyos elváltozások – és csak ezután hozzunk döntést.