Koppano Szandra 2021-03-25

A gyerekek egyik kedvenc játszótéri játéka a hinta, ami nem csak kiváló eszköz arra, hogy jól érezzék magukat, de még fejleszti is őket. A hintázás jótékony hatásait otthonunkban is élvezhetik, sokaknak kint a kertben is rendelkezésre áll a hinta, de többen beltéren is használják. Ma már számtalan típusú hinta közül választhatunk, ami napjainkban rendkívül felkapott az a csepphinta.

A csepphinta kiváló mozgásfejlesztő eszköz és játék szempontjából is tökéletes választás. A hinta belsejében egy kényelmes babzsákpárna található, így nem csak játékra alkalmas, hanem arra is, hogy a gyermek kicsit elvonuljon a világ zajától, akár még aludhat is benne vagy elolvashatja kedvenc könyvét. A párna könnyen kivehető, így a tisztítás sem ütközik bonyodalmakba.

A függőhinta jótékony hatásai

A hinta minden irányban kileng, ezáltal egyensúlyozásra készteti a kicsit, és a mozgásközpontot is teljes mértékben megdolgoztatja, fejleszti.

Bizonyított, hogy a gyermekek agya mozgással és mozgatással egyaránt fejlődik, ezt ma már számos kutatás is igazolja, ezen kívül hozzájárul a fizikai, szociális és kognitív készségek fejlődéséhez is. Továbbá a térérzékelést és a ritmusérzékelést is pozitívan befolyásolja.

Nem mellesleg dizájn szempontjából is mutatós a csepphinta, remekül illeszkedik a környezetbe és bármilyen stílusú otthon tökéletes éke lehet.

A leírtakból következtethetünk arra, hogy jó, ha a gyermekünk szeret hintázni, hiszen kutatások azt is alátámasztották, hogy azok, akik sokat alkalmazták az eszközt, lényegesen hamarabb tanultak meg írni, olvasni, kisebb eséllyel cserélték fel a betűket. Tudományos oka ennek az, hogy a tevékenység erősíti a két agyfélteke között a kapcsolatot, javítja a koordinációt és elősegíti a gondolkodási képességet.