Szerkeszto 2022-03-10
méh telep

A fém hulladékok újrahasznosítása gazdasági és környezetvédelmi érdek egyaránt. Sok hazai MÉH telep tartós ipari nyersanyag forrást biztosíthat ezzel, hiszen kiveszik a részüket az első lépésben, ami az újrahasznosításhoz kell, mégpedig a begyűjtést. Az anyagok mindaddig gond nélkül feldolgozhatók, amik az emberek beviszik azokat a telephelyekre és leadják azokat.

Tudja az összes MÉH telep csapata, hogy a reciklálás elméleti szinten csakis a kívánt elemek kinyerési és szétválasztási technikáitól függ. A megfelelő technológiával és eljárással a fémek folyamatosan újratermelődő forrást jelenthetnek. Magyarországon az önkormányzatok a lakosságnak a városokban számos helyen olyan szelektív hulladékgyűjtőket biztosítanak, ahol a fémhulladékok relatíve könnyedén leadhatók.

Ezen kívül hazánkban a MÉH telep is a tökéletes begyűjtő helyet jelenti, ahol az ember a leadott vasért, rézért vagy épp akkuért jó pénzt kaphat. Érthető módon a fémhulladék nagy része nem a szelektív begyűjtésből kerül a MÉH telep helyekre. Inkább nagy arányban a lomtalanítások idején szállítják azt oda. Sőt, egyes településeken még a házhoz menő gyűjtés is divatos, aminek természetesen a legfontosabb pozitívuma az, hogy nagyobb és tisztább mennyiségek begyűjtését teszi lehetővé.

A vas felvásárlás és tárolás is fontos

Sok hasznosítható vas- és színesfém hulladék olyan veszélyes anyagokat is tartalmazhat, ami megköveteli a megfelelő tárolást. A vas felvásárlás után általában a tárolás egy lebetonozott, védett tárolóhelyen történik annak érdekében, hogy a kiszivárgott anyagok ne kerüljenek a talajba.

Ennek köszönhetően a csapadék víz a veszélyes anyagokat nem tudja a talajba mosni. A vas felvásárlás befejeztével sok telephelyen azonban nem oldható meg a fedett tárolás, ugyanis a begyűjtött hulladék nagy mennyiségben van jelen, így az anyagok nem férnek el egy védett, tetővel rendelkező helyen.

Ha befejeződött a vas felvásárlás, akkor jöhet a következő lépés, a szeparálás. A hulladékok tömörítése ollózó, bálázó gépek segítségével történik. Persze a fémhulladékok szeparálását általában már az átvételkor elvégzik kézzel vagy rakodógép segítségével.