Koppano Szandra 2021-02-01

Fogyás. A szó rengeteg pozitív és negatív képet idézhet fel bennünk. Még ha mi magunk soha nem is gondoltunk néhány kiló (vagy tucat kiló) leadására, könnyen lehet, hogy van olyan ismerősünk, aki fogyás hatására egészen átalakult, vagy esetleg olyan is, aki sokszor, sok időn át próbált súlyt veszteni, de sikertelenül. A fogyásnak elsősorban két fő része van: az evés (és ivás) és a mozgás. Mindkét rész természetesen a még nagyobb életmód kategóriába esik. Nézzük meg, milyen főbb módszerek vezethetnek sikerre a fogyásban.

 

Ételek, amelyek segítik a fogyást

A 21. század rendkívül előtérbe helyezte a „helyes” táplálkozást és rengetegen „esküsznek” mindenféle különböző diétára. Abban azonban talán mindenki egyetért, hogy a túlzott cukorbevitel és egyes (vagyis a legtöbb) szénhidrát nem ideális diéta. Nézzünk néhány ételt, amelyet érdemes lehet elkezdeni fogyasztani vagy növelni a bevitelüket a fogyás érdekében.

A tojás mindenképp jobb választás lehet reggelire, mint a bagett, vagy a vajas kenyér.

A bab kolecisztokinin tartalmának köszönhetően az egyik legjobb fogyasztószer, hiszen természetes étvágycsökkent hatása van.

A saláta elsősorban abban tud segíteni, hogy telítettség-érzést adjon nekünk, így érdemes lehet előételnek fogyasztani. Emellett minden salátában találunk C- és E-vitamint, folsavat, likopint és karotinoidot is.

A zöld tea is segítségünkre lehet a fogyásnak, ám nem a koffein, hanem a katekin nevű antioxidáns tartalma miatt.

A levesek általánosságban szintén jól hasznosíthatók arra, hogy telítettség-érzetet adjanak, így bizonyos szempontból „becsapják” agyunkat.

A magyar konyhában (is) előszeretettel használt csípős pirospaprika és chili paprika elnyomja az étvágyat és az anyagcserét is gyorsítja.

Bármelyik ételt is válasszuk, sokkal jobb eredményeket érhetünk el, ha lassan eszünk. A szervezetünk kb. 20 perc után érzékeli az ételek „beérkezését”: lehet, hogy már tele vagyunk, de még egy teljes adag ételt megeszünk, amikor erre már szervezetünk tudja, hogy erre semmi szükségünk nincs.

 

Más praktikák a fogyáshoz

A fogyás módszereinek listája könyvtárnyi: közel végtelen. Néhányról teszünk itt említést, de érdemes lehet tovább keresni, ha ezek a módszerek nem válnának be.

  • Több víz fogyasztása: így szervezetünk nem fogja éhségnek érezni a szomjúságot.
  • Aludjunk egészségesen: még ha 8 órát alszunk is, könnyen lehet, hogy este 10 – reggel 6 között aludni jobban beválik, mint éjfél és reggel 8 között.
  • Érdemes lehet egy tisztítókúrát is beütemezni a fogyás kezdetén.
  • Amikor zsírokat fogyasztunk, még mindig választhatunk egészségesebbeket, pl. olívaolaj, mogyoróvaj, avokádó, sáfrányolaj és dió.
  • Léteznek fogyást elősegítő gyógyszerek, fogyókúrás tabletták is.Mivel mindenkinek más válik be: ezért is érdemes alaposan utánajárni ennek a témának. Bár a fogyás egyre kevésbé tabu téma, még ma sem könnyű őszinte véleményeket találni.