Koppano Szandra 2022-01-19

Miért érdemes felvenni a koronavírus elleni védőoltást? Milyen oltások érhetőek el jelenleg Magyarországon? Hogyan lehet ellenőrizni az oltások hatékonyságát? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a koronavírus elleni védőoltásokkal kapcsolatban.

Emlékeztető oltásként hazánkban jelenleg a Pfizer és a Moderna a legnépszerűbb

A Magyarországon alkalmazott vakcinák mindegyike nagy mértékben csökkenti a koronavírusnak való kitettséget. Hazánkban jelenleg öt vakcina érhető el: a Pfizer, a Sinopharm, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen. A Pfizer és a Moderna vakcinákat 12 év felettiek, valamint krónikus betegek kaphatják meg. Az AstraZeneca és a Janssen vakcinákat 18 év felettiek, valamint krónikus betegek vehetik fel. A Sinopharm vakcinát 18 év felettiek, valamint krónikus betegek kaphatják, kivéve azokat, akiknek nem kezelt a krónikus betegsége vagy akut fellángoló szakaszban van. A megerősítő harmadik oltás azoknak ajánlott, akik már négy hónapnál régebben kapták meg az előző oltást. Emlékeztető oltásként hazánkban jelenleg a Pfizer és a Moderna a legnépszerűbb. A védettség kialakulása mindenkinél eltérő ütemben történik, és az IgM/IgG antitest gyorsteszttel ellenőrizhető. Általánosságban elmondható, hogy az első dózis beadását követő 14. napon indul meg az antitestképződés, a védettség azonban csak a második dózis beadása után 14 nappal alakul ki. Azzal érdemes tisztában lenni, hogy 100 százalékos védelem nem létezik.

Hogyan lehet ellenőrizni az oltás hatékonyságát?

Ahogy már említettük, a vakcinák eredménye IgM/IgG ellenanyag gyorsteszttel ellenőrizhető, amely kimutatja a korai és a késői ellenanyagokat. Ilyen például a Hightop Biotech koronavírus IgM/IgG antitest teszt, amellyel kimutathatóak az új típusú koronavírus antitestjei. Az elvégzéséhez szérum-, plazma- vagy vérminta szükséges. Ezzel a teszttel nemcsak az lesz látható, hogy a védőoltás után termelődött-e koronavírus elleni antitest, hanem annak kimutatására is alkalmas, hogy átestünk-e a betegségen. Az ellenanyag teszt megvásárolható 25 db-os kiszerelésben is a Carbon Medical weboldalán.