Szerkeszto 2022-02-04
lábszárfekély kezelése

Ennek az alsóvégtagi betegségnek a lényege az, hogy a szövetek felszíne elhal, ami szövethiányhoz vezet. A lábszárfekély kezelése nem tűr halasztást! Nehezen gyógyul és ha mégis, akkor könnyen kiújul. Rontja az életminőséget, ezáltal a közérzet is romlik. Általában középkorú és idősebb személyeknél fordul elő. Leggyakrabban más érbetegségek hatására jön létre. Megjelenésének okát három csoportra lehet osztani. Idesorolható a vénás keringési elégtelenség, az artériás elzáródás és a neurotrófiás zavar.

A lábszárfekély kezelése, illetve annak célja a gyógyulási folyamat felgyorsítása, a sebek begyógyítása, valamint a fájdalom csökkentése. Az első lépés a fertőzés megakadályozása, vagy a már fertőzött terület megtisztítása. A lökéshullám terápia sokat segíthet. Felgyorsítja a vérkeringést a kezelt területen és heteken vagy hónapokon át tartó öngyógyulást eredményez. A lábszárfekély kezelése ilyen módon látványos eredményt garantál rövid idő alatt. Mindenesetre az orvosa javaslatait érdemes betartani.

Az érszűkület tünetei a lábon könnyen észrevehetőek

Sajnos az érfal szerkezetének elváltozása, illetve átalakulása már a 30-as életkorban elkezdődhet. Az érszűkület tünetei a lábon hamar felismerhetőek. A lábfájás az egyik legjellemzőbb jel. Ha feszítő vagy görcsös érzést tapasztal a combtájékon, akkor joggal gyanakodhat. A kezdetekben a fájdalom csak terhelés esetén mutatkozik, a későbbiekben azonban egyre rövidebb sétákra lesz képes fájdalommentesen. A kisérkeringés zavarai esetén, a végtagok hidegek és zsibbadnak. Az érszűkület tünetei a lábon lehetnek a töredezett körmök vagy a lábszárfekély is.

Már a legkisebb gyanújel esetén is indokolt az angiológus felkeresése. Rendkívül fontos, hogy idejében felismerje a betegséget. Ha ez megtörténik, akkor nagyban megnő a gyógyulás esélye. A kezelés során mind az orvos, mind pedig a beteg részéről elmaradhatatlan a rendszeresség és a fegyelmezettség. Az érszűkület tünetei a lábon kis odafigyeléssel könnyen észlelhetőek. Erre a problémára manapság nagyon sok gyógymód létezik.