Koppano Szandra 2020-07-21

Még egy jó képességű felső vezetőnek is elakadnak a programjai, ha középvezetői szinten nem teljesítik a napi, heti szintű termelési terveket.

A középvezetők pedig sajnos elég gyakran elkövetik azt a hibát, hogy a termelés szervezése és ellenőrzése helyett, inkább kimagasló, egyéni termeléssel próbálják meg teljesíteni a csoportjuk termelési terveit.

És mindaddig meg is fogják tartani ezt az elképzelésüket, amíg meg nem tanítjuk őket arra, hogy ahelyett, hogy hátat fordítva a csoportnak, nyakig merülnének a munkába, hogyan kell a személyes termelésük fenntartása mellett, jól megszervezni és ellenőrizni a termelést.

Az alábbi működési renddel minden olyan területen meg lehet növelni a középvezetői hatékonyságot, ahol már van középvezetőnk és rendelkezésünkre áll valamennyi termelő erő is.

 1. Szerezzen be egy csíptetős táblát papírlapokkal, és néhány jól író tollal.
 2. Mielőtt még bármibe is belefogna, minden reggel, teljesen új időegységben készítsen egy jól átgondolt, alapos listát az aznap elvégzendő összes feladatról.
 3. Minden egyes feladathoz rendeljen egy korrekt teljesítési határidőt.
 4. Rendezze a feladatokat logikus sorrendbe.
 5. Készítsen egy pontos listát a szükséges alapanyagokról és eszközökről.
 6. Rendelje az alapanyagokat és az eszközöket a feladatokhoz.
 7. Gondoskodjon az alapanyagok és az eszközök időben történő beszerzéséről vagy rendelkezésre állásáról.
 8. Képességek és kompetenciák figyelembevételével rendelje a feladatokat a munkatársakhoz.
 9. Ossza ki a konkrét feladatokat a munkatársaknak, pontos teljesítési határidőkkel.
 10. Győződjön meg arról, hogy el is kezdték a munkát. Rövid ideig figyelje  a termelést.
 11. Ezután már saját kezűleg is beállhat dolgozni. Azonban ne felejtse el rendszeresen, legalább egy-másfél óránként személyesen is ellenőrizni, hogyan haladnak a munkatársak a feladataikkal. Rendszeres időközönként járja körbe a területet, és az összeállított feladatlista alapján érje el, hogy tartsák a megadott határidőket. 
 12. Soha ne engedje lazára a kontrollt! Szoktasson hozzá minden munkatársat ahhoz, hogy a napi terveket mindenféleképp teljesíteniük kell.
 13. Minden munkanap végén alaposan gondolja át, és írja össze a következő napi feladatokat, valamint a zökkenőmentes termeléséhez szükséges alapanyag és eszközszükségletet. Gondolkodjon egy kicsit előre. Ez lesz majd a holnap reggeli tervezési alapja. 
 14. Amennyiben szükséges, még aznap gondoskodjon az alapanyagok és az eszközök kellő időben történő beszerzéséről. Ne hagyjon soha semmit az utolsó pillanatra! 

A “kezdjük már el, és majd menet közben megoldjuk valahogy” típusú, fejetlen termelések időszaka már régen lejárt. Az ilyen termelési módok már eleve kudarcra vannak ítélve. 

A kapkodásokkal utolért határidők pedig szinte minden esetben a minőség rovására mennek.

Jól átgondolt és szorosan ellenőrzött napi beszerzési és termelési tervek nélkül szinte lehetetlen tartani a vállalási határidőket! 

Amikor a középvezető majd megszakad, szinte biztos, hogy közben nem tud rendesen odafigyelni a többiek termelésére.

Ha fogja magát és egyszerűen csak beáll dolgozni, biztos, hogy elveszti a kontrollt a területe felett, és az egész projekt szétcsúszik majd mögötte.

Az emberek a saját tempójukban termelnek és mennek majd a maguk feje után. És hiába van ott egy kinevezett vezető, gyakorlatilag azt csinálnak, amit csak akarnak. 

Ekkor már hasztalan a bosszankodás vagy a veszekedés. 

A termelés olyan lesz, amilyen.

Ha esetleg vállalkozás indításán gondolkodol vagy már saját vállalkozásod van, akkor töltsd ki az ingyenes cég analízis tesztünket honlapunkon és tudd meg pontosan vállalkozásod erős és gyenge pontjait.