Koppano Szandra 2020-09-25
  1. július 1 óta kötelező adatot szolgáltatni az áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról, amennyiben meghaladja a százezer forintot az adott számla áthárított áfatartalma.

Azonban a dolog alaposan megváltoztak idén, mert a NAV eltörölte az áfatartalmi korlátot, és kiterjesztette azok körét is, akiknek szolgáltatniuk kell adatot a kiállított számlákról.

Az adatszolgáltatási kötelezettség így most már valamennyi belföldön nyilvántartásba vett adóalanyra kiterjed, ezért 2020. július 1-jétől minden olyan számláról adatot kell szolgáltatni a NAV-hoz, amit egy adóalany egy másik belföldi adóalanynak, egy belföldön teljesített ügylettel kapcsolatban bocsát ki.

Egyre több adatot kell a NAV-nak szolgáltatnia a vállalkozóknak

Július 1 óta több vállalkozásnak is eleget kell tennie az adatszolgáltatás kötelezettségének (forrás: billingo.hu). A számlaadatokat pedig a számla (bizonylat, nyugta stb.) kiállításával egy időben kell továbbítani a NAV rendszerébe, amennyiben vállalkozóként online számlázol (számlázó rendszert használsz).

Mulasztás esetén a bírság meglehetősen borsos

Az online adatszolgáltatás elmulasztása esetén ugyanis minden egyes számla után bírságot szab ki a NAV amellyel kapcsolatban az adatszolgáltatás elmaradt.

Ez a bírság magánszemélyként 200 ezer forint, cégként pedig 500 ezer, azonban 2020 végéig még tart ezzel kapcsolatban a NAV moratóriuma. Későbbiekben azonban érdemes azzal számolni, hogy az adatszolgáltatás miatt kiszabott, de be nem fizetett bírság köztartozásnak minősül!

Hogyan teljesíthető az adatszolgáltatási kötelezettség?

Az adatszolgáltatási kötelezettség a NAV Online Számla rendszerben is teljesíthető, így a kiállított számlákról valós idejű adatok érkezhetnek be a NAV-hoz melyeket ezután szükség szerint mind a számlabefogadók mind a számlakibocsátók lekérdezhetnek.

Az adatszolgáltatáshoz nem kötelező az Online Számlázó program használata (saját, NAV-kompatibilis számlázó programot is használhatsz), de használatának előfeltétele a regisztráció. A NAV Online Számla rendszeréből az Online Számlázó program a regisztrációt követően érhető el.

A regisztráció alkalmával a NAV rendszere generál számodra egy technikai felhasználónevet, valamint ahhoz egy XML aláírókulcsot és cserekulcsot.

Ezek az adatok, valamint a technikai felhasználónévhez megadott jelszavad akkor is szükségesek, ha saját számlázó szoftvert vagy online számlázó programot választasz számlaügyeid intézéséhez és a kötelező adatszolgáltatás teljesítéséhez.

A saját számlázó program előnyei

Időt nyerhetsz vele, pontos kimutatásaid lesznek és elkerülheted a figyelmetlenségből eredő büntetéseket. Ez a három legfőbb előnye egy saját számlázó szoftvernek, és ha forintosítani akarjuk, akkor ez milliókban, nagyvállalatoknál akár milliárdokban is mérhető megtakarítással egyenértékű!

A számlázó program ugyanis, megfelelő beállításokkal, képes automatikusan eleget tenni az adatszolgáltatási kötelezettségnek, és így minden kiállított számla esetében, amennyiben a törvény ezt előírja, továbbítja a kért adatokat.

Ha tehát el akarod kerülni, hogy minden kiállított számládat egyenként, manuálisan jelentsd le a NAV online felületén, a legjobban akkor jársz, ha áttérsz egy számlázó szoftverre!