Koppano Szandra 2020-06-18

A mikrohullámú sütőről hallani jót, rosszat egyaránt, de kétségtelen, hogy minden konyhában megtalálható. Legyen szó családi konyháról, vagy nagy ipari konyháról egy-egy mikro biztosan ott lapul a pulton, vagy a konyhabútorba építve. Az alábbiakban éppen ezért arra a kérdésre keressük a választ, hogyan működik a mikrohullámú sütő a mindennapokban.

Mikrohullámú sütő működési elve

A mikrohullámú sütő működésének alapja ahogy a neve is utal rá a mikrohullámok használata. Ezek a berendezésben használt különleges tulajdonságú elektromágneses hullámok, egészen pontosan a 2,45 GHz frekvenciájú.

A melegítés során a vízmolekula követi az elektromos térirányt. Ennek során a vízmolekula súrlódik a szomszédos részecskékkel. A 2,45 GHz frekvencia esetén lesz a legnagyobb ez a súrlódás. A melegítendő ételekben sok víz található, ezért használjuk pont ezt a frekvenciát. Mivel ez a frekvencia a mikrohullámú tartományba esik, ezért mikrohullámú sütőt használunk. Ez a folyamat minden mikroban így zajlódik függetlenül attól, hogy otthoni, vagy nagykonyhai mikrohullámú sütőről beszélünk.

A legfontosabb az egészben az, hogy a mágneses tér hatására forgolódó részecskék egymás közötti súrlódásától melegszik fel az étel. Ez azt jelenti, hogy a mikrohullámú sütőbe helyezett tárgy mindenképp belülről kifelé melegszik fel. Tehát nem szükséges felmelegíteni az egész sütőt, csupán magát a behelyezett ételt.

Mikrohullámú sütő működése

Minden mikrohullámú sütő szíve az úgynevezett magnetron, amely nem más, mint egy állandó mágnessel kombinált vákuumcső, amely 122 milliméter hullámhosszú elektromágneses sugárzást gerjeszt. A sütő fém belseje pontosan meghatározott méretekkel rendelkezik, ami pontos méret az állóhullámok kialakulásához szükséges. A készülékben lévő 2 ventilátor közül az egyik a magnetront hűti, a másik a sütőteret szellőzteti.

A mikrosütőbe helyezett “tárgyban” lévő molekulák (pl. víz, de más folyadékok is) a mikrohullámokat különböző mértékben elnyelik. A mikróban gerjesztett frekvencia forgatja lényegében nagy sebességgel a folyadékmolekulákat oda-vissza. Ahogyan a molekulák mozognak, ütköznek a mozgási energiájuk egy részét átadják, ami által a tárgy felmelegszik.

A fagyasztott étel felmelegítése azért is tart hosszabb ideig, mert a vízjég szilárd anyag, a megfagyott vízmolekulák nem mozognak olyan könnyen, mint a víz folyékony állapotában. Ugyanebből az okból nehezebben melegszenek fel a kevés vizet tartalmazó ételek.

Mikrohullámú sütő szigetelése

A mikrohullámú sütő egyetlen nagy térrész, ahová az elektromos térerő nem hatolhat be. Még az ajtó mögött is találhatunk egy sűrű rácsozatot képező áramvezető réteget, amely nem engedi át a rácsrésnél nagyobb hullámhosszú mikrohullámú sugárzást, miközben a kisebb hullámhosszon terjedő látható fényt igen. Ezért látunk be a mikró belsejébe.

Az efféle szigetelés természetesen nem százszázalékos, ezért az érzékeny antennákkal ellátott, mobiltelefonok megcsörrenhetnek a közelében, hiszen a mobilt is mikrohullámú sugárzás működteti, csak az nagyobb, méteres hullámhosszú, és kisebb frekvenciájú, ezáltal kisebb energiájú.

Bár a kiszökő mikrohullámok sugárzása nem olyan erős, a sosem teljes szigetelés miatt tanácsolják például azt, hogy kisgyermeket lehetőleg ne rakjunk közvetlenül a mikró ajtajába, tetejére. Nyitott ajtónál se működtessük, mert fájdalmas égési sérülésekre tehetünk szert.

Hasonló eset azonban szerencsére csak hibásan működő készüléknél fordulhat elő. Egy jól működő mikrohullámú sütő be sem kapcsol, ha nyitva az ajtaja.

Összegezve:

A mikrohullámú sütő tehát ahogy a neve is mutatja a mikrohullámok segítségével válik alkalmassá arra, hogy ételeket melegíthessünk vele. Ráadásul a modern technológiáknak hála ma már számos üzemmód közül választhatunk, az egyszerű melegítésen túl