Koppano Szandra 2022-04-13
környezetközpontú

A Környezetközpontú irányítási rendszer, röviden KIR bevezetése egyre indokoltabbá válik minden vállalkozás számára. A fokozott klímavédelmi előkészületek, valamint a globális környezetszennyezés visszaszorítása érdekében hazánk kormánya is egyre jobban támogatja az ilyen vállalkozások fejlesztését. Néhány éven belül valószínűsíthető, hogy azon cégek kerülnek majd jelentős versenyelőnybe, amelyek a KIR alapján folytatják tovább tevékenységüket. Az alábbiakban bemutatjuk, milyen lépések szerint lehet bevezetni egy ilyen típusú irányítási rendszert.

 

Első lépés: a pontos felmérés

A környezetközpontú irányítási rendszerek bevezetéséhez egy előzetes környezeti állapotfelmérés is szükséges. Ez a felmérés a MSZ EN ISO 14001:2015 magyar szabvány szerint történik hazánkban elsősorban. Ilyenkor a felmérést végző szakemberek több szempontot is figyelembe véve tekintik át a vállalkozás működését. Az első szempont a folyamatok környezetvédelmi fenntarthatóságának megfigyelése, amely egyaránt kiterjed az energiafelhasználásra, valamint a környezetszennyező anyagok használatára – ahogyan a pazarlásra is többek közt. Ezért a vizsgálat segítségével olyan részleteket is megtudunk cégünk működéséről és a gyártás folyamatokról, amelyek mára már egyáltalán nem számítanak költséghatékonynak. A felmérés végeztével a szakemberek megfelelő, innovatív alternatívákat kínálnak lehetséges megoldásokként. Ez lehet akár a régi, energiapazarló gépek lecserélés vagy a munkafolyamatok átszervezése egy fenntarthatóbb formára. A vizsgálat másik részét környezeti hatások elemzése képzi, mint például a zajszennyezés és a különféle káros anyagok kibocsájtásának mértéke. Gyárak esetében ez kiemelten fontos, ugyanis ide tartozik a különféle végtermékek szennyezési mértékének vizsgálata is. Utóbbi esetben természetesen a végtermékek tárolásának környezetvédelmi mivoltát is felmérik. A szakemberek szinte mindenről pontos dokumentációt készítenek, és javaslatokat tesznek ezek kapcsán – majd pedig ezek alapján kerül csak elindításra a KIR bevezetése.

 

Fenntarthatósági fejlesztések bevezetése

A fenntarthatósági fejlesztések bevezetését mindig pontos költségvetési tervezet előzi meg. Itt dől el az is, hogy a cég milyen ütemben tudja teljesíteni a KIR-hez szükséges követelményeket. A felmérést végző szakemberek pedig ezek alapján állítják össze az ütemezést is. Ennek minden esetben gördülékenyen kell haladnia, hogy ne akadályozza egy cég termelését. Vagyis az átállásnak a lehető legkevesebb kellemetlenséget kell okoznia az adott vállalkozás számára. Tehát az átállás folyamata során nem kell deficitre számítanunk a termelés kapcsán.

 

Megfelelő edukáció

A bevezetés előtt, közben és után a felmérést végző szakemberek nem csak a dokumentációt nyújtják át. Hatékonyan támogatják a teljes folyamatot a gépesítési megoldásoktól kezdve a vállalkozásban dolgozók edukációjáig kiterjedően. Ezen kívül folyamatos tanácsadással és a teljes rendszer átlátható bemutatásával segítik a vállalkozás átállását, valamint zavartalan működését immáron a KIR szabványai szerint. Ez szintén kiemelt fontossággal bír, hiszen edukáció nélkül sem a munkások, sem a vállalat vezetése nem volna képes az adott szabvány szerint folyó termelés fenntartására.