Koppano Szandra 2020-10-15

A klímaberendezés nem csak a nyári hónapokban tehet kitűnő szolgálatot, hanem a hideg időszakban is élvezhetjük az általa nyújtott előnyöket. Ehhez azonban nagyon fontos, hogy a megfelelő készülék mellett tegyük le a voksot. A vásárlást megelőzően számos kérdés felmerül az érdeklődőkben. Milyen márka bizonyul a legjobbnak? Mennyire fedi az ár az időtálló minőséget? Milyen plusz költségekkel kell számolni a klímavásárlás kapcsán? Cikkünkben ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keressük a válaszokat.

 

Nem mindegy, mekkora helyiségekbe keressük az ideális klímát. 25 négyzetméterig általában 2.5 kW-os klíma szükséges, e fölött pedig a 3,5 kW-os berendezés a megfelelő. Fontos tudni, hogy a klíma beszerelését csak hozzá értő szakember végezheti, aki regisztrált klímaszerelőként tevékenykedik. Nem csak a készülék árával érdemes tehát számolni, hanem a beszerelés költségeivel is. Jobban jár, ha a végső döntés előtt végiggondolja ezeket a szempontokat, így a szerelés költségei kapcsán is a megfelelő cég mellett teheti le a voksot.

 

A klímaszerelés előtt a szakemberek rendszerint felmérik a lakás adottságait, hiszen korántsem mindegy, hogy milyen nehézségek merülnek fel esetleg a tényleges szerelés során. A falvastagság, a szigetelés vastagsága, vagy a klímavezérlés speciális megoldásai is tovább növelhetik a kiadásokat. Érdemes azonban a jövőre szóló befektetésként gondolni a klíma vásárlására és beüzemelésére.

 

Egy középkategóriás márka hosszú éveken keresztül szolgálja majd a kellemes belső mikroklíma megteremtését, s időközben mindössze a karbantartásra és a tisztításra célszerű kiemelt hangsúlyt helyezni. Ez utóbbiak azonban nagyon fontosak, hiszen hiányukban a hatásfok csökkenhet, nagyobb fogyasztás jelentkezhet, hogy a tisztítás elmaradásának hátulütőiről már ne is szóljunk.

 

A fűtésre is alkalmas klímák remek választásnak bizonyulnak akkor, ha a nyaralóba keressük a megfelelő megoldást, vagy szeretnénk a napi használatban levő ingatlanban egy kiegészítő lehetőséget találni a fűtés megoldására. Nem ritka, hogy kisebb helyiségek esetében a téli hónapokban is gond nélkül megvalósítható a kellemes meleg a klíma használatával. Vásárlás előtt tehát nem árt, ha egyéni igényeit is sorra veszi, így már egyfajta képpel rendelkezik arról, mit szeretne kapni a választani kívánt készüléktől.