Koppano Szandra 2022-04-10
napelem

A fenntartható fejlődés témája egyre inkább aktuális napjainkban. A klímaváltozás, a fosszilis energiahordozók mind korlátozottabb hozzáférése mellett az árak sem elhanyagolhatóak. Bár a napelem rendszer kiépítése viszonylag magas költségekkel járhat, de hosszú távon így is jelentős összegek takaríthatóak meg. Nem véletlen, hogy egyre több a napelem Miskolcon.

 

Érdemes figyelemmel követni folyamatosan a rendelkezésre álló támogatási lehetőségeket, hiszen így jelentősen kevesebbe kerülhet a kiépítés folyamata. A helyszíni felmérés megkerülhetetlen, ugyanis a szakemberek ilyenkor mérik fel az ingatlant, a tetőszerkezet teherbíró képességét, és azokat a feltételeket, melyek az optimális napelem rendszer telepítéséhez szükségesek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan csak a már használt ingatlan esetében döntenek a rendszer mellett. Természetesen az új építésű ingatlanok kapcsán is megnőtt az érdeklődés a korszerű technológia iránt.

Fontos tudni, hogy a rendszer tájolása, dőlésszöge és az ingatlan területi elhelyezkedése egyaránt befolyásolják azt, hogy milyen hatékonysággal működik majd a rendszer. Nem mehetünk el az inverter kiválasztása mellett sem, mely az egyenáram váltóárammá alakításában játszik szerepet. Az eszköz egyébként a napelemek hatásfokáról, működéséről, az esetleges meghibásodásokról is részletes információkkal, statisztikákkal szolgál, sőt, az áramszolgáltató rendszerébe történő feltöltésről is gondoskodik.

 

A mai kor embere hajlamos elfeledkezni arról, hogy a bolygó által kínált lehetőségeket nem zsákmányolhatjuk ki a végletekig. Az egyre növekvő energiaárak egyértelműen jelzik, hogy az energia bizony érték. Különösen igaz ez azokon a területeken, ahol hiányzik a szükséges infrastruktúra, így az ilyen ingatlanoknál a napelem rendszer jelenti szinte az egyetlen opciót a kulturált energiatermeléshez.

 

Országos szinten is elmondható, hogy az energia előállítása mind gyakrabban történik napelem rendszer segítségével. Míg az otthonoknál rendszerint az erre alkalmas teherbírással rendelkező tetőn kerülnek elhelyezésre az elemek, addig ipari méretekben inkább a földön láthatóak a megfelelő tájolással és dőlésszöggel beállított panelek.

 

A fenntartható fejlődés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ennek lényeges eleme az, hogy olyan energiát használjunk fel a mindennapokban, mely újratermelődik, ezzel szolgálva a komfortos otthont és a kényelmet.