Koppano Szandra 2020-10-26

Aki már valaha szervezett társasjátékos estét – sőt, bármilyen eseményt, tudja, hogy sokszor 10 meghívottból jó, ha néhányan megjelennek. Így volt ez a COVID előtti időkben, mostanában viszont egyre többen mondják le az eseményt korlátozásokra vagy a vírusra hivatkozva és azért is, mert ők maguk nem biztosak benne, hogy nem fertőznek.

Itt az idő tehát, hogy felkészüljünk azokra a hosszú délutánokra, estékre, egész hétvégékre, amikor az ismerőseink, barátaink, családtagjaink nem csatlakoznak.  Még szerencse, hogy vannak olyan kétfős társasok, amiket pontosan ilyen alkalmakra találtak ki! Gyermekkoromban rengeteg olyan társast játszottam, ahol a játék 2-4, 2-5, 2-6 főre lett kitalálva. Ezek sokszor jól működtek kettesben, de gyakran hamar unalmassá váltak, amikor kitapasztaltuk egymás játékstílusát, stratégiáját. Míg a 2 főre kitalált játékok közül van, amelyik már évezredek óta az élen tartja magát: ilyen például a sakk.

De ha a sakkot nem neked találták ki, ne szomorkodj! Egy teljes társasjáték már 10 euró alatt, 3490 Ft-ért a miénk lehet: ez a Hacker játszma. Ideális lehet strandra, de éppen a társasos asztalhoz délután vagy este is! Egy kör seperc alatt lemegy, 15-20 percbe telik csak, de a játékélmény órákig is kitart. Ennek a könnyen tanulható, kétszemélyes logikai társasjátéknak tartozékai a kódkártyák, amelyekkel hármas csoportokat (tengelyt) igyekszünk létrehozni, miközben ellenfelünk lépéseit is próbáljuk kitalálni. Folyamatos figyelmet igényel, így könnyen eljuttathat a „flow” élménybe. Ha gyerekünket akarnánk lefoglalni, akkor már óvodás korában is nekikezdhetünk a „csatának”, hiszen olyanoknak is megfelelő lehet, akik a számokat már jól ismerik, de olvasni még nem tudnak.

Árban kicsit feljebb menve találunk egy másik két főre kialakított társasjátékot, a Naga Raját, 8490 Ft-ért. Ez a magyar nyelvű játék szintén könnyen tanulható és különleges „dobókockákat” kell használnunk. Felfedezők vagyunk ebben a játékban és legfontosabb eszközeink a „sorsvető rudak”, amelyekkel ellenfelünk elől próbáljuk elszedni az értékes lapokat. Ezekkel a lapokkal pedig építhetjük saját labirintusunkat, hogy bejárható útvonalhoz és akciókhoz jussunk. A játék érzésre kalandfilmes, izgalmas, tele váratlan fordulatokkal. Egy játék fél – háromnegyed óráig tart, ideális lehet esti „levezetésre”.

Ugyanebben az árkategóriában (kb. 8000 Ft) valami egészen mást is találunk: a Pylos Classicot. Sötét és világos golyókkal küzdünk ebben a letisztult játékban, amelyben piramist kell építeni és az győz, aki a felépült piramis tetejét be tudja építeni. Itt a taktikán van a hangsúly, mivel ha sikerül négy golyót egymás mellé tennünk, egy golyót levehetünk a tábláról. 15-20 perc alatt megvan egy kör, és utána jöhet a visszavágó! 8 éves kortól, 2 játékosnak!

Ezek mellett 176 másik játék érhető el Gémklub társasjáték webáruházban.