Szerkeszto 2021-10-01
dohányzásról leszokás

A dohányosok túlnyomó többsége fel akar vele hagyni, de csak kevesebb mint a fele próbálja meg egy éven belül komolyan letenni káros szenvedélyét. Ebben döntő szerepet játszik a fizikai és pszichológiai függőség. A dohányzásról leszokás nehézkes, hiszen szokássá és a napi rutin állandó részévé vált. A dohányosok szociálisan pozitív tényezőként érzékelik, ami elősegíti a másokkal való kapcsolattartást, megtanulták, hogy a cigarettával jutalmazzák magukat és stresszes helyzetekben a relaxációra használják.

A dohányzásról leszokás erős megszorításokat eredményez a mindennapi életükben, így mélyreható viselkedésbeli változásra van szükség ahhoz, hogy nemdohányzóvá váljanak, és tartósan az is maradjanak. Míg a pszichológiai függőséget a „rituálé” a dohányos életében betöltött többszörös funkciója okozza, addig a termékekben található nikotin fizikai függőséget okoz, amit az egyik leginkább csapdába ejtő okozó anyagnak tartják és a dohányzásról leszokás legnagyobb ellensége.

Miért fontos a vércsoport meghatározás?

A vércsoport a vérnek az egyénileg eltérő tulajdonságok alapján történő osztályozása. Az emberi vérben elsősorban a vörösvértestek felszínén lévő fehérjék összetétele különbözik. Számos különböző vércsoport jellemző létezik. Az ABO-rendszer a vérátömlesztés legfontosabb vércsoport jellemzője. Ez négy különböző fő csoportot foglal magában: A, B, AB és 0. A vércsoport meghatározás különösen fontos a műtétek vagy közlekedési balesetek miatt szükséges vérátömlesztésnél.

Ha a donor és a sérült vérének alapvető jellemzői nem egyeznek meg vagy nem kompatibilisek, a beteg a vérátömlesztés után életveszélyes vérrögképződésben szenvedhet. Az egyik legfontosabb jellemző, aminek összeegyeztethetőnek kell lennie a donor és a recipiens között, a vércsoport. A vércsoportot meghatározása minden véradáskor megtörténik, hogy elkerüljék a keveredéseket vagy az átviteli hibákat. Ezért nem okvetlenül szükséges ismerni a saját vércsoportot. A vércsoport meghatározás alkalmával a donorkártyán szereplő bejegyzés szintén nem döntő.