Koppano Szandra 2019-10-15

Alkalmazottként sokszor csak azt látjuk, hogy aki vállalkozóként tölti napjait bizony sokkal szabadabb időbeosztásban él és a saját maga ura. Így ez a kép igen csábítónak tűnik ahhoz, hogy mi is belevágjunk, viszont érdemes tudni, hogy ez a szabadság bizony nem kevés kihívást és küzdelmet hordoz magában. De mégis mire érdemes már az elinduláskor odafigyelni?

Lépj ki a komfortzónádból!

Mind tudjuk, hogy a vállalkozás indítás bizony kockázatos dolog, hiszen azáltal, hogy mi döntünk a sorsunkról, a siker és a bukás is rajtunk múlik. Ezért aztán sokan inkább feladják efféle álmaikat és az alkalmazotti lét biztonságában maradnak – ami valahol teljes mértékben érthető.

Ugyanakkor érdemes tudni, hogy mint minden, a vállalkozás is tanulható. Hiszen alkalmazottként is sok olyan tevékenység van, melyekről nem is gondolnánk, hogy vállalkozóként óriási jelentőséggel bírnak, mint például az időbeosztás fontossága, a szervezőkészség, a napi rutinra való figyelés… A lényeg, hogy az erősségeinkre koncentráljunk és adjunk időt magunknak a fejlődésre.

Pénzügyi tudás nélkül egy lépést se!

Sajnos az iskolai tananyag még mindig mellőzi a pénzügyekkel kapcsolatos ismeretek megosztását, így felnőttként vagyunk kénytelenek ezt a fajta tudásunkat fejleszteni még akkor is, ha úgy érezzük mi mindent tudunk ezzel kapcsolatban. A pénzügyi tudatosság ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy előrelátóan és ezáltal nyereségesen vezethessük a vállalkozásunkat. Manapaság már nagyon sok képzés, könyv és egyéb lehetőség áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy minden szükséges ismeretet megszerezhessünk – csupán meg kell keresnünk őket.

A kapcsolati tőke fontossága

Míg alkalmazottként kapunk magunk mellé egy adott társaságot és úgymond abból dolgozunk, alakítjuk ki a kapcsolatainkat, addig a vállalkozói forma alapvetően magányos mindennapokat eredményez. Ezért aztán kimondottan fontos, hogy kapcsolatokat építsünk a szakmabeliekkel, mely kapcsolatok a későbbiekben akár közös üzleteket is hozhatnak.

Viszont fontos kiemelni, hogy ez a fajta ismerkedés nem azt jelenti, hogy meg nem érdemelt előnyökhöz juttatjuk magunkat, hanem hogy érdeklődve fordulunk a másik fél és annak üzlete iránt, s mintegy mellékes információként megemlítjük a saját tevékenységünket is, melynek eredményeként akár egymást inspirálva, együtt ötletelve alakíthatunk ki értékes kapcsolatokat.

Hol találom meg a hozzám hasonlókat?

Sokszor szegezték már nekem is a kérdést kezdő vállalkozók, hogy ugyan tisztában vannak azzal, hogy fontos kiépíteniük a kapcsolati hálójukat, de nem tudják, ezt hogyan is tehetnék meg. Ekkor a következő helyszíneket, rendezvényeket ajánlottam nekik:

  • Szakmai és üzleti rendezvények: bár itthon még nem annyira elterjedt, hogy egy adott szakmai kiállításra, expóra a tudásszerzésen túl szakmai kapcsolatépítés céljából menjünk el, külföldön és főleg Észak-Amerikában ez már egy bevett szokás, sőt szinte elvárá Így, ha épp külföldi utazást tervezel, megéri körülnézni, hogy az adott helyen lesz-e valamilyen üzleti konferencia, esemény és betervezni a programok közé.
  • Meetupok: informálisabb kapcsolatépítésen is szívesen részt vennél? Akkor a meetupokat neked találták ki, hiszen a résztvevőket egy közös tevékenység, hobbi, érdeklődési kör, ami összeköti, így biztos lehetsz benne, hogy jól fogod érezni magad és számodra érdekes emberekkel fogsz találkozni.
  • Közösségi irodák: szerencsére már Magyarországon is egyre több co-working iroda található, ami gyakorlatilag a hozzád, azaz a helyfüggetlen életmódot folytató vállalkozóhoz hasonló szakemberek lelőhelye. Az ilyen irodák nem csupán modernek és jól felszereltek, de kiváló alkalmat nyújtanak ahhoz, hogy egy kávé mellett az üzletről vagy akár csak úgy beszélgessetek egymá

A névjegykártyád Te vagy

Elsőre talán meglepő lehet, hogy miért is szükséges már az elinduláskor, hogy névjegykártyád legyen, de ahhoz, hogy igazán jó benyomást tegyél a beszélgető partneredre igenis kell, hogy mindig legyen nálad néhány. Ugyanis a szó elszáll, az írás megmarad, ergo így tudod a leginkább bebiztosítani magad azzal kapcsolatban, hogy ne feledkezzenek el rólad később sem.

Egy jó névjegykártyához pedig az alábbi információk szükségesek:

  • név, telefonszám, e-mail cím, weboldalad címe, valamint a hozzá kapcsolódó közösségi oldalak elérhetőségei
  • a foglalkozásod, esetleg egy rövid szlogen, amiből kiderül mi is a szakterületed
  • a vállalkozásod logója, fotója

Tudom, ez nem kevés információ, de ma már nagyon sokan kihasználják a névjegyek hátoldalát is információ megosztásra, így te se riadj vissza ettől!

Mindenhez is érteni

Míg alkalmazottként egy egész csapat vesz körül különböző területekről, addig vállalkozóként Te vagy egyszemélyben a HR-es, pénzügyes, jogász, marketinges és még sorolhatnánk tovább. Persze nem kell minden területről mindent tudnod, arra ott vannak a szakemberek, akik mindezekben segítenek neked, de az alapvető jártasság elengedhetetlen ahhoz, hogy minimalizáld a kudarc lehetőségét. Hiszen ezt a rendszert Te irányítod, épp ezért a saját érdeked, hogy átlásd a folyamatokat és ezáltal ne tudjanak megvezetni sem.

Szabad vagy!

Lehet most megkérdezed magadtól, hogy megéri-e azt a sok erőfeszítést, ami rád vár, hogy a magad ura légy, de hidd el, ha már idáig eljutottál, nem érdemes visszafordulni. A vállalkozói lét ugyanis a saját magad folyamatos fejlesztése, komfortzónából való kilökése és megújítása mellett egy olyan világot tár eléd, amiben azt csinálhatod, amit valóban szeretsz és az ez által kapott plusz energia bizony még a nehezebb időszakokon is tovább lendít, csak higgy abban, amit csinálsz.

 

A cikk szerzője Dallos Zoltán, a DLX MEDIA marketingügynökség vezetője