Szerkeszto 2021-10-02
Suzuki Vitara felni

Keréktárcsát nemcsak azért kell venni, mert szép. Fontos odafigyelni arra is, hogy milyen paraméterekkel bír az adott Suzuki Vitara felni, illetve az miként hat ki a verda teljesítményére. Fontos szem előtt tartani a mérhető, technikai adatokat.

Sajnos egyes vásárlók nem tudják pontosan, hogy milyen méretekre kell odafigyelni a választáskor. Először is azt szükséges megjegyezni, hogy minden egyes Suzuki Vitara felni 5 fontos mérettel rendelkezik. Ami egyeseket megzavar, az a tény, hogy egyes paramétereket colban adnak meg, míg másokat milliméterben.

Persze aggódni nem kell, hiszen az összehasonlíthatóság minden terméknél adott. Amire először ki kell térni, az a Suzuki Vitara felni névleges átmérője, ami lehet 15-ös, de akár 21-es is. Ezeket a számokat colban szokás megadni, ami az  SI-mértékegységben 25,4 milliméterrel egyenértékű.

Természetesen senki sem fog leállni ezt méricskélni és szerencsére nem is szükséges ez, hiszen bővel elég, ha a felnigyártó tisztában van azzal, hogy hol is kell lemérni azt a 17 colt. A Suzuki Vitara felni potenciális vásárlóját az egyetlen dolog, ami érdekelni fogja, hogy hol is található ez a méret a keréktárcsán. A profibbak persze szemre is meg tudják mondani az átmérőt.

Milyen paraméter fontos a Fiat 500 felni esetében?

Nem csupán a névleges átmérőre kell figyelni. A Fiat 500 felni egyik lényeges jellemzője még az a bizonyos névleges szélesség. Akárcsak az átmérőt, ezt is colban adják meg. Itt már nem csupán egész értékekkel lehet találkozni, hanem felesekkel is.

Sőt, egyes modelleknél megfigyelhetők a negyedesek is. Míg az átmérőnél egyértelműen adott, hogy kizárólag akkora gumit rakhat fel a kocsira, ami ahhoz tökéletesen passzol, a szélességnél egy picit játszani lehet a számokkal.

A gumi rugalmas oldalfala miatt szét- vagy összehúzható a Fiat 500 felni tömítő pereme. Ennek eredményeként több centiméterrel szélesebb vagy keskenyebb abroncsot is fel lehet tenni ugyanarra a keréktárcsára. A biztonság érdekében persze nem szabad túlzásba esni, és jó, ha a Fiat 500 felni szélessége a normálnak mondható paraméterek között marad.