Szerkeszto 2022-05-26
metaxa

Egy Sypros nevű selyemkereskedő családból származó fiatalember szenvedélye volt az utazás. A természet és a tájak mellett, vonzotta a finom ételek és borok felfedezése. Ez volt Sypros Metaxa inspirációja, a mai egyik legismertebb görög italmárka megalkotásához. A borpárlat jellegű szeszesitalokat különböző fűszerekkel és rózsaszirmokkal ízesítik.

Semmilyen szabályozott párlatfajtába nem sorolható, így az EU területén szeszesitalként, míg az USA-ban növényi likőrként van kategorizálva. A Metaxa 1888-ban jelent meg és nagy sikert aratott, 1900-ban már exportálták az USA-ba. Az italok alkoholtartalma változó, 30-40% között mozog. A készítmények színezéséhez legtöbbször karamellt használnak. Közkedvelt tagja a kollekciónak a 40%-os Metaxa Private Reserve, ami Számosz szigeti borpárlat és muskotálybor keverék, ennek érdekessége, hogy a keverőmester évente új kiadást készít belőle. Számosz sziget a Földközi-tenger keleti részén található. A mélykék tenger által ölelt, buja növényzetű környezetben bújnak meg a Metaxa birodalom szőlőültetvényei.

A sziget már az ókorban is ismert volt a kereskedők által. Az ásványi anyagokban gazdag talaj, a megfelelő mennyiségű eső és napfény ideális feltételeket biztosít az illatos, ízben gazdag szőlőnek. A kézzel szedett, válogatott szőlőszemekből születik meg az ital. A Metaxa nem desztillálót foglalkoztat, hanem mestert. A jelenlegi mester Constantinos Raptis, aki már több mint 25 év szolgálja a márkát. Úgy keveri az italokat, hogy a hagyományokat megőrizve, a stílushoz hűen alkosson újat. Az italokat hűvös, száraz, tölgyfahordós pincében tökéletesítik.