Koppano Szandra 2023-03-10

Azt hiszem, azzal senkinek nem mondok újat, ha azt írom, hogy a különböző káros szenvedélyekről elképesztően nehéz leszokni, legyen az bármilyen függőség… magamból kiindulva: én kiskoromban a sok stressztől a körömrágást találtam meg, mint pótcselekvés és borzasztóan nehéz volt erről leszoknom, talán azért, mert „mindig kéznél volt”; még a híres-neves, amúgy tényleg rossz ízű, speciális körömlakkok sem segítettek, pedig én is akartam. A megoldást végül a közösségváltás jelentette, ahol annyira már meg tudtam növeszteni őket, hogy egy ügyes műkörmös erősített géllakkot varázsoljon rájuk, és mivel elég szépek voltak, illetve lett más elfoglaltságom, hosszú idő után sikerült ezt elhagynom. Szerencsére nem is estem vissza, de így is évekbe telt a számomra megfelelő megoldás megtalálása.

Sajnos vannak súlyosabb függőségek, amelyek nagyon erősen kihatnak a függő és a környezete mindennapjaira, ilyenek például a dohányzás és alkohol – utóbbit sok esetben csak speciális elvonókúra segítségével tudják kezelni, amiről a mai napig sok (tév)hit kering.

A valóság ideális esetben kicsit már, hiszen például a Felépülőknél történő elvonókúra szinte idilli környezetben folyik. A náluk elérhető, 28 napos felépülési program főleg azoknak ajánlott, akik már csak rövid intervallumot bírnak ki alkohol nélkül, illetve, akiktől már az sem áll távol, hogy egy-egy ittas időszak több napon keresztül tartson. Nekik egyértelműen segítségre van szükségük, főképp, hogyha az már magánéletük rovására is ment akár a munka, akár a család terén – hiszen ilyenkor már szinte lehetetlen, hogy egyedül, segítség nélkül leszokjanak.

A Felépülők elvonókúrája egy Balaton környékén lévő családi házban történik, másoktól, így szinte bármilyen zavaró tényezőtől távol – kizárólag a leszokni vágyók és a szakmai segítők vannak jelen. A ház is nagyon barátságos, szépen kialakított és rendben tartott, ez a weboldalon még „be is járható”, illetve számos fénykép is van fent róla. A környezetnek hála bármikor van lehetőség a testmozgásra és egyéb szabad elfoglaltságokra, amelyek nagyban hozzájárulnak a leszokáshoz és felépüléshez. Ezen elvonókúra nagy előnye, hogy szakember gyakorlatilag folyamatosan jelen van és tölt be segítő, támogató funkciót, illetve a sortársak is nagyon motiválóak tudnak lenni – a program mégis egyénre szabott, egyéni és főleg kiscsoportos foglalkozások vannak, folyamatos konzultációs lehetőségekkel – és természetesen utókövetéssel a kikerülés után, amely értelemszerűen benne van a fizetendő összegben is.

Az elvonókúra egy amerikai modell alapján került összeállításra, amely számos módszert alkalmas az alkoholfüggőség leküzdésére. Ilyen például a csoportterápia és a különböző előadások. Ahogy már írtam, fontos elem önmagában az is, hogy a felépülni vágyó sorstársak között vannak, ők tanácsadói szerepet is be tudnak tölteni a profi személyzet mellett.

Mivel nem kizárólag a függő az érintett, a családnak is szüksége van általában tanácsadásra, amelyre szintén biztosítanak lehetőséget – hiszen fontos, hogy ők hogyan állnak a függőhöz és annak betegségéhez. Folyamatosan tudatában kell lenni azzal, hogy az alkoholizmus egy betegség és az elvonókúra, ha azt megfelelően koordinálják és a beteg is akarja, hihetetlenül nagy segítséget tud jelenteni ennek leküzdésében – további információk és a részletek pedig az általam nagyon ajánlott Felépülők weboldalán olvashatók, csodás munkájuk eredményét már az ismerősi körömben is láthattam.