Szerkeszto 2022-08-18
a közösség ereje

Egyedül sokszor elveszettnek érezzük magunkat. Ez megmutatkozhat a munkában vagy valamilyen jó ügy esetében, amiért megpróbálunk tenni. Ilyenkor jó, ha eszünkbe jut, hogy a közösség ereje hatalmas lökést adhat a céljainknak. Amit mások segítsége nélkül nem vagy csak nagyon nehezen tudnánk megoldani, azt a támogató szándékú emberek körében egész másképp látjuk. Nemcsak azért van nagy ereje az összetartásnak, mert tovatűnnek a félelmeink, hanem azért is, mert egy-egy megoldandó helyzetet bizony érdemes több szemszögből is megvizsgálni.

A közösség ereje éppen ebben mutatkozik meg igazán. Amikor tanácstalanságunkban már nem tudjuk mitévők legyünk, akkor mindig van kihez fordulni és egy jó tanács olykor kibillenthet minket a kilátástalannak tűnő helyzetünkből. Óriási könnyebbséget okoz az is, amikor egy túl nagy falatnak tűnő feladatot nem egyedül kell megoldani. A különbséget ekkor is a közösség ereje jelenti, hiszen összefogással még a legnagyobb kihívások is gyerekjátéknak tűnnek, ez pedig sokszor vízválasztó lehet.

Kitűnő példája ennek a házépítés rengeteg macerával járó folyamata. Ma már sajnos kevésbé jellemző, ám a rendszerváltás előtt közösségi összefogás révén, a hatékony csapatmunka segítségével sokkal könnyebb volt építkezni. Az ismerősök, szomszédok, no és persze a rokonok együtt vágtak bele, mindenki hozzátett valamit, hiszen mindannyian értettek valamihez. Így haladtak házról-házra és segítették egymást, tudva, hogy ugyanerre számíthatnak majd, ha nekik lesz rá szükségük.

A hatékony csapatmunka pedig jóval nagyobb sikerrel kecsegtetett, mintha mindenki önállóan vágott volna bele az elsőre lehetetlennek tűnő vállalkozásba. Ez azonban nem csupán az építkezések esetében van így, hanem az élet minden területére igaz. A munkáltatók már rég felfedezték a hatékony csapatmunka áldásos hatásait, éppen ezért terjed el egyre inkább az a módszer, ami az önálló munkavégzés helyett, inkább a kisebb csoportokban történő problémamegoldást helyezi előtérbe, ez ugyanis gyorsabb megoldást eredményez.